miercuri, 23 septembrie 2009

Plăcintă cu mere

Ingrediente:
100 gr unt,
4 linguri smântână groasă (fermentată),
150 gr zahăr tos,
1 plic praf de copt,
2 ouă,
1 linguriţă coajâ de lamâie rasă,
1 plic zahar vanilat,
aprox. 400 gr făină.

Pentru umplutură:
1,5 kg mere,
6-8 linguri de zahăr tos,
1 linguriţă scorţişoară măcinată.

Se freacă untul cu zahărul.
Se adaugă smântâna, ouăle întregi, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi praful de copt.
Când aţi obţinut un aluat omogen, adăugaţi făina (cenută)
până rezultă un aluat bun de frământat.

Înveliţi aluatul în folie alimentară şi lasaţi-l la frigider o oră, timp în care pregătiţi umplutura.
Spălaţi merele, curăţaţi-le de coajă şi daţi-le pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Puneţi merele rase într-o oală - cu fundul dublu, de preferat - adaugaţi zahăr şi lăsaţi pe foc potrivit, amestecând din când în când, până când scad la jumătate.
Potriviţi cantitatea de zahăr şi dacă aţi mai adăugat, lăsaţi să clocotească câteva minute.
Lăsaţi să se răcească iar între timp coaceţi aluatul.

Împarţiţi aluatul în două.
Dintr-o jumătate, întindeţi o foaie cât tava.
Puneţi la copt aprox. 20 de minute în cuptorul preîncălzit.

Din a doua jumătate de aluat, faceţi un grilaj
pe care îl coaceţi separat aprox. 15 minute, la foc mic.
Dacă vi se pare complicată realizarea grilajului, întindeţi o foaie identică cu prima.
Totuşi, merită să incercaţi! Este puţin de muncă dar rezultatul, merită tot efortul!

După ce foile s-au răcit, asamblaţi plăcinta astfel:
Puneţi pe fundul tăvii foaia întreagă,
adăugaţi merele scăzute şi amestecate cu scorţisoară macinata,
apoi puneţi deasupra grilajul de aluat copt.

Apăsaţi uşor cu palmele apoi lăsaţi plăcinta până a doua zi, la rece,
ca să se înmoaie foile şi să se poată tăia uşor.


Spor la lucru şi poftă bună!

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More