miercuri, 23 februarie 2011

Portocală confiată


Feliile de porocală se confiază aproximativ la fel cu cojile citricelor.
Procedeul pare oarecum complicat dar în esență,
trebuie ceva atenție și puțin timp. Confierea se petrece de-a lungul a 3 zile.

Pentru o portocală de dimensiune medie avem nevoie de:
o cană (250ml) apă,
3 căni zahăr tos cu cristalul mare.

Ziua I
Spălăm portocala, cu apă caldă și frecăm bine coaja cu un burete de vase nou.
O opărim 20-30 de secunde cu apă clocotită.
O limpezim cu apă rece și o lăsăm pe o farfurioară, pe masa din bucătărie,
acoperită cu un șervețel de hârtie, până a doua zi.

Ziua a II-a
Tăiem portocala felii subțiri și uniforme,
cu un cuțit foarte bine ascuțit sau cu o răzătoare specială.

Pregătim un sirop simplu din o cană apă și o cană zahăr.
Când acesta clocotește, adăugăm feliile de portocală și
le fierbem la foc mic, aprox. 30 de minute.
Oprim focul. Acoperim oala și o dăm la rece (nu la frigider).

Ziua a III-a
Punem oala din nou pe foc, adăugând încă o cană cu zahăr.
Din momentul în care zahărul s-a topit iar conținutul începe să clocotească,
mai fierbem la foc mic, 30 de minute.



Scurgem fiecare felie de sirop și o trecem prin zahăr tos.
Siropul îl putem folosi la însiroparea prajiturilor sau îi adăugăm alcool
și obținem un delicios lichior.


Punem feliile la uscat, într-o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt.
Uscarea poate să dureze chiar și 24 de ore.
Depinde cât de cald este în bucătăria dvs.
Întoarcem feliile de portocală, din când în când, de pe o parte pe cealaltă
pentru a se usca uniform.


Le putem folosi în compoziția de chec, în creme, ...


... putem decora deserturile (înghețata, fursecurile) sau
o putem mânca pur și simplu!
Se păstrează foarte bine în borcan de sticlă, închis ermetic
și păstrat la rece (în locuri bine aerisite - fără umezeală).



Spor la lucru și poftă bună!

3 comentarii:

O idee super! Imi place aroma portocalelor!

Inca nu m-am incumetat sa le fac, desi le ador.Minunate.

Sunt de mare efect si delicioase la gust.
Incercati-le!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More