duminică, 18 iulie 2010

Prăjitură cu cremă caramel


Ingrediente pentru foi:
9 ouă,
9 linguri ulei,
9 linguri făină,
3 lingurițe amoniac alimentar,
1 linguriță coajă de lămâie rasă,
3 lingurițe suc de lămâie (pentru stins amoniacul).

Ingrediente pentru cremă:
6 ouă mari,
800 gr zahăr alb sau brun (cel din urmă va intensifica gustul de caramel, dar și culoarea),
2 pachete unt (80% grăsime).

Pentru decor:
2 cești zahăr,
1 ceașcă miez de nucă sau alune.

Pentru sirop:
1 ceașcă zahăr,
2 cești apă rece,
o fiolă esență de rom.

Pentru foi procedăm astfel:
Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem spumă tare cu zahărul.
Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și coaja de lămâie.
Amestecăm albușurile cu gălbenușurile,
apoi adăugăm făina cernută și amoniacul stins cu suc de lămâie.
Coacem trei foi (tava 33/33cm) în tava îmbrăcată cu hârtie de copt.
Recomandarea mea este să faceți de trei ori câte o compoziție din 3 ouă.
Chiar dacă împărțiți aluatul în 3 părți egale, foile nu vor ieși la fel de înalte
deoarece aluatul care așteaptă, se va lăsa.


Pentru cremă prodedăm astfel:
Amestecăm ouăle întregi cu jumătate din cantitatea de zahăr,
(de preferat într-un castron de inox - deoarece vom fierbe crema pe baie de aburi)
până zahărul se dizolvă iar ouăle cresc în volum și se albesc.
Punem castronul pe baie de aburi și amestecăm cu un tel.
Caramelizați restul zahărului până când devine omogen și cu o culoare frumoasă.
Turnați treptat zahărul caramelizat peste crema de ouă și amestecați energic.
Toată operațiunea se face pe baia de aburi - deci, lucrați cu grijă!
Castronul trebuie să fie încăpător deoarece crema crește în volum!
Luați crema de pe baia de aburi și lăsați-o să se răcească.

În timp ce se răcește crema,
amestecați două pachete de unt...


... până untul devine alifios și se albește.


Amestecați untul cu crema caramel - bine răcită.


Pentru decor, caramelizați zahărul și apoi amestecați cu alunele (sau miezul de nucă).
Turnați totul pe o farfurie unsă cu puțin ulei și lăsați să se răcească,
apoi tocați mărunt.


Împărțiți crema în trei părți egale.
Umpleți foile (ușor însiropate)cu cremă
și întindeți o parte de cremă deasupra ultimei foi.
Presărați cu barotul de alune.
Puneți la frigider pentru câteva ore.

Tăiați în bucăți potrivite - după ce ați îndepărtat marginile...


Și dacă v-a plăcut rețeta, vă las să alegeți ;)...


Spor la lucru și poftă bună!


7 comentarii:

mmmm,imi place mult!arata superb

Si e si tare buna :P
Migaloasa - da' buna! ;)

Arata exceptional prajitura, iar fata noua a bloggului tau imi place tare mult.
Sa ai o saptamana cat mai frumoasa.

Ma bucur ca-ti place si prajitura si "noua fata" ;)

Si tie o saptamana placuta :)

Ce pofte imi vin cand trec si vad prajiturile tale...offff!!!
Trebuie sa fie o bunatate ,pusa imediat pe lista!!
o zi buna..ciao!
P.S
Ai schimbat si antetul tot cu prajituri ...nu mai trec pe aici ..imi vine pofta de dulciuri!

Nico draga si eu raman doar cu privitul :(
Pot sa ma laud ca sunt o adevarata eroina :))
De doua luni doar privesc cu jind catre toate gatelile si ma rasfat doar cu salate ;)
Am pus peste tot doar prajituri pentru ca le duc dorul! Dar ambitia de a da jos niste kg este mai mare decat pofta :D

Te imbratisez cu drag :)

Intr-adevar, arata foarte bine! :-)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More