marți, 20 septembrie 2011

Gem de prune (cu nuci)

Pentru că vremea bună nu ține o veșnicie și iarna își rânjește colții pe la gardurile livezilor,
am pornit să protejez câte ceva din roadele acestei toamne.
Am început cu niscaiva prune pe care le-am transformat - fără voia lor, în gem!

Se rechiziționează 5kg de prune vinete, 1 kg de zahăr, 150 gr miez de nucă...

... prunelor li se scot sâmburii (cu sau fără voia lor).
Când cotrobăiți cu lingurița prin borcan, nu cred ca vreți s-aveți o întâlnire de gradul III...
(sâmburilor le promiteți că-i puneți în pământ
să crească din ei alți pomi... care să facă alte prune...

...puneți prunele într-o oală cu capac, pe foc mic cu o cănuță de apă!
Altfel se vor prinde de oală și să nu mă chemați pe mine s-o curăț....

... când fructele s-au înmuiat, puneți tot zahărul,
amestecați și apoi puneți miezul de nucă - curățat de eventualele de coji și bine spălat.
Înainte să puneți zahărul nu uitați să îndepărtați capacul -
o sa iasă orice numai gem , nu! :))

... acu' - pe bune - fierbeți fără capac , pe foc mic,
până scade cam 1/3 din cantitatea considerată după ce ați pus zahărul ( cam 2 ore)...
și nu uitați să amestecați din când în când
(când am spus că nu curăț oala - n-am glumit)...

... puneți gemul fierbinte în borcane proaspăt spălate și încălzite...



... puneți capace și lăsați-le să doarmă peste noapte în bucătarie,
bine înfofolite în pături groase...



.... după ce s-au răcit bine, borcanele se pregătesc sufletește
pentru întâlnirea cu cămara cea răcoroasă, unde vor staționa până la folosire....

... așa cum vă place cel mai mult. Eu vă propun 3 variante: ...


... întins fără jenă pe un coltuc de pâine proaspătă...


... cu unt si lapte (vezi prima poză)....

... sau presărat cu bucățele de telemea sărată :)
(așa îmi place mie să-l mănânc și cred că nu sunt singura)....

Spor la lucru și poftă bună!

2 comentarii:

Mama ce dura esti la inceputul retetei, se vede ca te-au furat la propriu... Am facut si eu gem de prune, dar din cele albe, dar parca as minca o feliuta de la tine, cu tot cu brinzica...

Si ma fura in continuare ...
Sper sa nu sperii pe cine trebuie ;)
Te astept cu drag cu gem si nuci si branza si ce mai poftesti tu :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More