Pentru că vremea bună nu ține o veșnicie și iarna își rânjește colții pe la gardurile livezilor,
am pornit să protejez câte ceva din roadele acestei toamne.
am pornit să protejez câte ceva din roadele acestei toamne.
Am început cu niscaiva prune pe care le-am transformat - fără voia lor, în gem!
Se rechiziționează 5kg de prune vinete, 1 kg de zahăr, 150 gr miez de nucă...
... prunelor li se scot sâmburii (cu sau fără voia lor).
Când cotrobăiți cu lingurița prin borcan, nu cred ca vreți s-aveți o întâlnire de gradul III...
(sâmburilor le promiteți că-i puneți în pământ
să crească din ei alți pomi... care să facă alte prune...
Când cotrobăiți cu lingurița prin borcan, nu cred ca vreți s-aveți o întâlnire de gradul III...
(sâmburilor le promiteți că-i puneți în pământ
să crească din ei alți pomi... care să facă alte prune...
Altfel se vor prinde de oală și să nu mă chemați pe mine s-o curăț....
... când fructele s-au înmuiat, puneți tot zahărul,
amestecați și apoi puneți miezul de nucă - curățat de eventualele de coji și bine spălat.
Înainte să puneți zahărul nu uitați să îndepărtați capacul -
o sa iasă orice numai gem , nu! :))
amestecați și apoi puneți miezul de nucă - curățat de eventualele de coji și bine spălat.
Înainte să puneți zahărul nu uitați să îndepărtați capacul -
o sa iasă orice numai gem , nu! :))
... acu' - pe bune - fierbeți fără capac , pe foc mic,
până scade cam 1/3 din cantitatea considerată după ce ați pus zahărul ( cam 2 ore)...
și nu uitați să amestecați din când în când
(când am spus că nu curăț oala - n-am glumit)...
până scade cam 1/3 din cantitatea considerată după ce ați pus zahărul ( cam 2 ore)...
și nu uitați să amestecați din când în când
(când am spus că nu curăț oala - n-am glumit)...
... puneți capace și lăsați-le să doarmă peste noapte în bucătarie, bine înfofolite în pături groase... |
.... după ce s-au răcit bine, borcanele se pregătesc sufletește pentru întâlnirea cu cămara cea răcoroasă, unde vor staționa până la folosire.... |
... întins fără jenă pe un coltuc de pâine proaspătă...
... cu unt si lapte (vezi prima poză).... |
... sau presărat cu bucățele de telemea sărată :) (așa îmi place mie să-l mănânc și cred că nu sunt singura).... Spor la lucru și poftă bună! |
2 comentarii:
Mama ce dura esti la inceputul retetei, se vede ca te-au furat la propriu... Am facut si eu gem de prune, dar din cele albe, dar parca as minca o feliuta de la tine, cu tot cu brinzica...
Si ma fura in continuare ...
Sper sa nu sperii pe cine trebuie ;)
Te astept cu drag cu gem si nuci si branza si ce mai poftesti tu :)
Trimiteți un comentariu