marți, 12 ianuarie 2010

Pateuri cu ciuperci

Un pachet de aluat franțuzesc (congelat),
500 gr ciuperci albe,
sare și piper-după gust,
2 cepe,
2-3 linguri ulei,
1 lingură făină,
2 ouă,
1/2 plic praf de copt.

Curățăm ciupercile apoi le tocăm mărunt și le punem în cratiță, la scăzut, cu puțina sare. Amestecăm din când în când și ținem pe foc până scade tot sucul lăsat de ciuperci.

Între timp, curățăm ceapa și o tocăm deasemenea, mărunt.

O punem în tigaie cu uleiul, la foc mic și amestecăm până când ceapa devine sticloasă.

Amestecăm ciupercile cu ceapa, potrivim de sare și piper,
apoi adăugăm o lingură de făină amestecată cu praf de copt și un ou bătut.
Cu această compoziție vom umple pateurile.

Aluatul frantuzesc, decongelat, îl tăiem cu un cuțit bine ascuțit,
în pătrate cu latura de aprox. 10cm.

În interiorul fiecărui pătrat decupăm un altul
(imaginile vă vor fi mai de folos decât explicațiile) cu doar două colțuri decupate .
Pliați unul dintre colțuri peste colțul opus și procedați la fel cu cel ramas.

Umpleți locașul format cu ciuperci.

Ungeți toată suprafața cu ou bătut și puneți în tavă,
pe hârtie de copt apoi dați la cuptor, aprox 10-12 minute.

Praful de copt, are rolul de a ridica umplutura în timpul coacerii
și așa să permită aluatului franțuzesc să se desfacă în foi,
fără să rămână necopt.

Se pot servi calde sau reci sau se pot reîncălzi!
Se pot umple cu carne-pregătită în același mod,
cu brânză sărată amestecată cu smântână și mărar,
cu brânză dulce și stafide,
cu gem amestecat cu nuci măcinate
sau cu albușuri bătute spumă cu zahăr și nuci,
iar lista poate continua după inspirația fiecăruia!

Spor la lucru și poftă bună!

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More