luni, 16 noiembrie 2009

Budincă cu tăiței și mac

Ingrediente:
tăiței de casă din 4 ouă (tăiați nu foarte subțire),
5 ouă,
5 linguri zahăr tos,
100 gr unt.

Umplutura de mac:
200 gr mac,
100+100ml lapte dulce,
5 linguri zahăr tos,
5 linguri pesmet alb,
50 gr stafide,
1 linguriță scorțișoară măcinată,
coaja de la o lamâie.

Pentru formă:
1 lingură unt topit,
1 lingură pesmet alb,
1 lingură zahăr tos.

Tăițeii se fierb în apă cu sare.
Se scurg, se trec prin jet de apă rece și
se lasă în strecurătoare ca să se scurgă de excesul de apă și să se răcească.

Macul se opărește cu apă, se scurge bine apoi se fierbe cu 100 ml lapte
până când nu mai este deloc lichid.
Se lasă să se răcească și apoi...

...se adaugă stafidele curățate și spălate, 5 linguri de pesmet, scorțișoara și coaja de lămâie rasă.
Peste mac se toarnă un sirop, făcut din 5 linguri de zahar și 100 ml lapte
(care s-au fiert împreună până au devenit un sirop gros).

Se îmbracă o formă rotundă (23cm diametru și 6cm înălțime) cu hârtie de copt.
Se unge cu unt topit și se presară cu pesmet și zahăr tos.

Gălbenușurile se freacă cu 3 linguri de zahăr, până rezultă o cremă albicioasă.
Se adaugă untul topit.
Albușurile se bat spumă tare cu 2 linguri de zahăr.
Tăițeii bine scurși se amestecă cu crema de galbenuș...

...apoi cu spuma de albuș - amestecați usor să nu cadă aluatul.

În tava pregătită pentru copt, puneți jumătate din aluatul cu tăiței. Nivelați.
Adăugați cu grijă umplutura din mac. Nivelați.

Adăugați restul de aluat cu tăiței. Nivelați.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de 45 de minute.

Lăsați să se răcească în tavă.

Se servește rece, pudrată cu zahar sau cu jeleu de fructe.


Spor la lucru și poftă bună!




0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More