2 căni cu apă plată,
1 cană ulei vegetal,
1 cană zahăr tos,
coaja și sucul unei lămâi,
coaja și sucul unei 1/2 de portocală,
25 gr drojdie de bere - proaspătă,
25 gr drojdie de bere - proaspătă,
un praf de sare,
1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar,
un vârf de cuțit de șofran,
50 gr. pudră de cacao,
un baton de vanilie,
făină aprox. 1kg.
Pentru umplutură:
fructe deshidratate,
rahat,
nuci măcinate (dacă folosiți nuci, mai aveți nevoie de zahăr),
coajă și suc de portocală,
scorțișoară,
zahăr vanilat.
nuci măcinate (dacă folosiți nuci, mai aveți nevoie de zahăr),
coajă și suc de portocală,
scorțișoară,
zahăr vanilat.
Aluatul se pregăteste astfel:
se amestecă în următoarea ordine: apa, sucul de lămâie și de portocală,
bicarbonatul, drojdia sfărâmată cu mâna, coaja de lămâie și de portocală,
șofranul, zahărul, uleiul, sarea.
Se amestecă fiecare ingredient pe măsură ce se adaugă până la omogenizare,
apoi se continuă cu urmatorul ingredient.
Se adaugă făina și se amestecă întâi cu lingura, apoi cu mâna,
până când se obține un aluat care se frământă 5-10 minute.
se amestecă în următoarea ordine: apa, sucul de lămâie și de portocală,
bicarbonatul, drojdia sfărâmată cu mâna, coaja de lămâie și de portocală,
șofranul, zahărul, uleiul, sarea.
Se amestecă fiecare ingredient pe măsură ce se adaugă până la omogenizare,
apoi se continuă cu urmatorul ingredient.
Se adaugă făina și se amestecă întâi cu lingura, apoi cu mâna,
până când se obține un aluat care se frământă 5-10 minute.
Cele două aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un ștergar de pânză,
într-un loc călduț, până când își triplează volumul.
într-un loc călduț, până când își triplează volumul.
Cât timp crește aluatul, măcinați nucile și amestecați-le cu puțin suc de portocală,
scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr după gust.
Taiați fructele și rahatul cubulețe.
Când aluatul și-a triplat volumul, se împarte în două și se întinde o foaie
de lățimea tăvii de copt și cât mai subțire.
scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr după gust.
Taiați fructele și rahatul cubulețe.
Când aluatul și-a triplat volumul, se împarte în două și se întinde o foaie
de lățimea tăvii de copt și cât mai subțire.
... apoi se rulează cu umplutura în interior și se răsucesc fâșiile peste sulul format.
Ideea am preluat-o de la Lory căreia îi mulțumesc :)
Ideea am preluat-o de la Lory căreia îi mulțumesc :)
Cozonacul cald, se unge cu miere și se presară cu nucă măcinată,
amestecată cu zahăr sau se pudrează cu zahăr vanilat.
amestecată cu zahăr sau se pudrează cu zahăr vanilat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu