Ingrediente pentru foi:
2ouă,
6 linguri zahăr,
9 linguri ulei,
6 linguri lapte dulce,
1 linguriță amoniac alimentar,
făină,
coajă rasă de la o lămâie și
sucul unei jumătăți de lămâie.
Ingrediente pentru cremă:
2 pachete unt (80% grăsime),
1 l lapte dulce,
16 linguri zahăr tos,
200 gr griș,
sucul de la 2 lămâi.
Pentru glazură:
2 plicuri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
suc de lămâie.
2ouă,
6 linguri zahăr,
9 linguri ulei,
6 linguri lapte dulce,
1 linguriță amoniac alimentar,
făină,
coajă rasă de la o lămâie și
sucul unei jumătăți de lămâie.
Ingrediente pentru cremă:
2 pachete unt (80% grăsime),
1 l lapte dulce,
16 linguri zahăr tos,
200 gr griș,
sucul de la 2 lămâi.
Pentru glazură:
2 plicuri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
suc de lămâie.
Stingem amoniacul cu suc de lămâie, apoi amestecăm toate ingredientele - mai puțin făina -
până obținem un aluat cu consistență egală.
până obținem un aluat cu consistență egală.
Foaia foarte bine întinsă, se coace în cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 8 minute -
fără să se rumenească.
fără să se rumenească.
Pregătirea cremei:
Fierbem laptele cu zahărul tos până cand se dizolvă tot zahărul.
Adăugăm grișul și amestecăm energic și continuu
ca să nu se facă cocoloașe și nici să nu se prindă de oală.
După 4-5 minute, stingem focul și punem deasupra o folie alimentară
- ca să nu facă coajă - și dăm ciulamaua la rece.
Cât timp se răcește ciulamaua,
amestecăm două pachete de unt (rece) până când se elimină apa tehnologică iar apoi
continuăm pânăa când untul devine spumos.
Ciulamaua foarte bine racită, o amestecăm până devine pufoasă apoi
adăugăm sucul proaspăt stors de la lămâi.
Amestecăm până se încorporează tot sucul de lămâie și apoi
adăugăm treptat untul, amestecând continuu.
Fierbem laptele cu zahărul tos până cand se dizolvă tot zahărul.
Adăugăm grișul și amestecăm energic și continuu
ca să nu se facă cocoloașe și nici să nu se prindă de oală.
După 4-5 minute, stingem focul și punem deasupra o folie alimentară
- ca să nu facă coajă - și dăm ciulamaua la rece.
Cât timp se răcește ciulamaua,
amestecăm două pachete de unt (rece) până când se elimină apa tehnologică iar apoi
continuăm pânăa când untul devine spumos.
Ciulamaua foarte bine racită, o amestecăm până devine pufoasă apoi
adăugăm sucul proaspăt stors de la lămâi.
Amestecăm până se încorporează tot sucul de lămâie și apoi
adăugăm treptat untul, amestecând continuu.
Această cremă o împărțim în 3 și o întindem între foi,
presând bine fiecare foaie înainte de a întinde următorul strat de cremă.
presând bine fiecare foaie înainte de a întinde următorul strat de cremă.
Pregătirea glazurii:
Cernem zahărul pudră și apoi adăugăm câte puțin suc de lămâie.
Amestecăm până cand obținem o glazură semilichidă,
pe care o intindem cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi.
Dăm la rece câteva ore (ideal până a doua zi) și tăiem forme potrivite
cu un cuțit cu lama subțire, pe care îl ștergem cu un șevețel umezit după fiecare tăietură.
Cernem zahărul pudră și apoi adăugăm câte puțin suc de lămâie.
Amestecăm până cand obținem o glazură semilichidă,
pe care o intindem cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi.
Dăm la rece câteva ore (ideal până a doua zi) și tăiem forme potrivite
cu un cuțit cu lama subțire, pe care îl ștergem cu un șevețel umezit după fiecare tăietură.
4 comentarii:
Ce-mi faci tu mie cu prajitura asta....de Craciun sigur se face.
Este una dintre prajiturile pe care le fac de fiecare Craciun ;P
Ador prajitura asta...o bunatate!
Eu o numesc capriciu ;-)
Interesant...
Eu o stiu de Alba ca Zapada :)
Poate pentru ca o facem de Craciun???
Trimiteți un comentariu