miercuri, 31 martie 2010

Pască cu nuci - rețetă și nu numai...


La fel cum se pregătește aluatul pentru cozonac, se pregătește și coca pentru pască!
Se ia o bucată de aluat bine dospit și se face o foaie groasă de un deget
și se așează într-o formă rotundă, bine unsă cu grăsime (unt sau ulei)
ori îmbrăcată cu hârtie de copt.
Din altă bucată de aluat, se face un sul lung și subțirel,
care se răsucește în două și se așează pe marginea formei.
Umplutura se face din albușuri bătute spumă tare cu zahăr - după gust
și amestecate cu nucă măcinată.
Se pune tava astfel pregătită la foc potrivit,
aprox. 50 de minute.
Cănd este aproape gata, se unge cu gălbenuș crud, ca să capete față rumenă.

Se poate umple cu orice vă place:
cu orez cu lapte,
cu caș dulce sau sărat,
în care adăugați ouă, coajă de lamâie, scorțișoară,
zahăr vanilat ori vanilie,
cașcaval sau parmezan -
după cum vă place!


Spor la lucru și sărbatori cu bine!

Dacă mai aveți răbdare, mai jos, sunt câteva rânduri, care amintesc de
mai vechea semnificație a acestei pâini ritualice.

Pasca își are originea pe masa de Paști a evreilor,
amintind de hrana folosită de aceștia în pustiu,
în timpul eliberării din robia egipteană.
Pasca pe care o pregătim noi este dospită și este făcută din grâu curat.
Această pâine specială și-a schimbat sensul ritualic inițial.
Acum, ea reprezintă trupul lui Hristos -
deoarece pâine dospită a mancat Domnul la Cina ce de Taină.
Din ajunul Paștelui se pregătește pâine dospită, se taie bucăți mici,
se face pachețele și se duce la biserică.
Spre sfârșitl Liturghiei din noaptea de Paști,
preotul citește o rugăciune a cestor pâini,
le binecuvântează și le sfințește stropindu-le cu agheasmă și vin.
La sfârșitul slujbei se împart creștinilor - care gustă din ele, ducând și acasă.
Din conținutul rugăciunii - foarte veche -
reiese că aceia care gustă din pâinea sfințită
sunt "părtașii binecuvântării lui Dumnezeu",
sunt feriți de boli și neputință.

4 comentarii:

O idee splendida!Pentru cine iubeste nuca, e o binecuvantare Pasca ta, Alina!Am sa o incerc si eu cu prima ocazie!

Multumesc Lilly!
Ma bucur ca am putut fi de ajutor :)
O seara placuta si numai bine!

Vai ce bine arata si ce idee super!!!
Yummiiiii.....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More