luni, 1 februarie 2010

Cozonac

Ingrediente:
1 kg făină (000),
25 gr drojdie de bere proaspătă,
2 pahare lapte,
100 gr unt (80%),
100 ml ulei,
7 gălbenușuri,
12 linguri zahăr,
coaja rasă de la o lămâie,
1 plic zahăr vanilat,
esență de rom,
un praf de sare,
50 gr cacao.
Pentru umplutură:
7 albușuri,
4 linguri zahăr,
12 linguri nuci măcinate,
1 plic zahăr vanilat.

Toate ingredientele trebuie aduse în bucătărie cu o zi înainte ca să aibă aceiași temperatură.
Cerneți făina în momentul preparării.
Desfaceți drojdia în puțin lapte îndulcit, puneți în mijlocul făinii,
amestecați cu puțina făină și lăsați să crescă
(dacă după 15 minute nu își dublează volumul aruncați maiaua și folosiți altă drojdie).

Între timp, amestecați gălbenușurile cu zahărul,
zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea,
până nu se mai simte cristalul de zahăr.
Turnați peste maia și amestecați.
Puneți lapte până obțineți un aluat bun de frământat.
Frământați minim 30 minute și adăugați alternativ ulei iar dupa încorporare, unt,
tot așa până terminați grăsimile.

La final, aluatul trebuie să nu se mai lipească de mână sau de pereții vasului,
să aibă un aspect omogen, elastic și plăcut la atingere.
1/3 din aluat se framântă cu cacao.

Lasați să crescă (2-3ore) în vasul în care ați frământat,
acoperit cu un șervet gros, într-un loc călduț.
Aluatul trebuie să-și dubleze volumul.

În acest timp, bateți spumă tare albușurile cu zahărul si zahărul vanilat...

...și amestecați cu nucile măcinate.

Împărțiți fiecare aluat în patru.
Întindeți fiecare foaie albă, deasupra ei o foaie maron și peste ea,
întindeți 1/4 din crema de nuci.
Rulați și răsuciți câte două suluri, apoi puneți în tăvi îmbrăcate cu hârtie de copt.
Lăsați să crescă până aluatul trece de marginea tăvii,
apoi puneți în cuptorul preîncalzit, la foc potrivit, pentru 50 de minute.

Cozonacul este copt atunci când tava este ușoară iar fața cozonacului - rumenă...
Bineînțeles, întreaga bucătărie plutește în arome îmbietoare...

Pudrați cu zahăr și serviți!
Este dulcele pe care îl pregatesc de fiecare Craciun...

... merge perfect alături de o ulcică cu vin rosu...

... sau completează cu succes masa de Paște.

Poftă bună!!!

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More