miercuri, 16 noiembrie 2011

Prajitura sah

Textul și pozele sunt originale.

Doua avantaje... doua dezavantaje! :)))
- se mananca repede,
- greu se poate refuza o feliuta,
- se transporta usor (la iarba verde, la soacra sau la orice petrecere doriti- si sunteti invitati),
- face impresie :D

Ingrediente pentru blatul alb:
5 oua,
5 linguri zahar tos,
3 linguri ulei,
coaja rasa de la o jumatate de lamaie,
5 linguri (cu varf) faina,
1 lingurita praf de copt.

Ingrediente pentru blatul negru:
5 oua,
5 linguri zahar tos,
3 linguri ulei,
coaja rasa de la o junatate de lamaie,
3 linguri (scuturate) faina,
3 linguri (cu varf) pudra de cacao,
1 lingurita praf de copt.
Pentru crema:
1kg smantana fermentata (30% grasime),
10 linguri zahar pudra,
5 linguri pudra de cacao.

300 ml lichior de cafea sau ciocolata - pentru stropit blaturile.

Pentru glazura:
400 gr ciocolata de menaj neagra,
1 lingura ulei vegetal (de palmier).

Separam albusurile de galbenusuri.
Batem albusurile (spuma tare) cu zaharul.
Amestecam (omogen) galbenusurile cu coaja de lamaie si uleiul.
Amestecam compozitia de albus cu cea de galbenus, cu grija sa nu cada albusurile.
Imartim in mod egal compozitia in doua castroane.
Intr-unul punem faina cernuta cu praful de copt.
In celalalt punem faina cu cacao si praful de copt, cernute impreuna.
Turnam fiecare aluat intr-o tava imbracata cu hartie de copt si dam la cuptor,
aprox 30 de minute la foc potrivit.

Link
Lasam cele doua blaturi sa se raceasca bine.
Intre timp pregatim crema:
smantana- pe care am lasat-o la scurs peste noapte,
intr-o strecuratoare imbracata cu tifon dublu -
o batem 3 minute cu mixerul, la viteza mica initial, apoi mare.
Adaugam zaharul pudra cernut si dupa ce s-a incorporat, adaugam pudra de cacao,
cernuta deasemeni.

Asamblarea prajiturii:
Imbracan tavile (curate) in care am copt checurile, cu folie alimentara.
Taiem fiecare blat in trei, pe orizontala.
Fiecare astfel de felie, o taiem in trei pe lungime si obtinem din fiecare culoare cate 9 fasii.

Punem pe fundul fiecarei tavi, cate o fasie alba alternanad cu una neagra.
Le lipim cu crema.
Stropim cu lichior si intindem un strat ce crema.
Continuam sa punem al doilea strat de blat dar unde am pus fasie alba,
punem o fasie neagra si invers.
Lipim cu crema, stropim cu lichior si punem iara crema pe toata suprafata.
Adaugam si ultimul strat de blat. Bineinteles alternand culorile!
Strangem folia alimentara, presam usor si dam la frigider cateva ore
(chiar si la congelator - daca va grabiti) .

Cand s-a racit bine, rasturnam pe un platou, indepartam folia alimentara
si imbracam cu ciocolata topita pe baie de aburi si amestecata cu o lingura de ulei vegetal
(de preferat de palmier).

Eu am decorat-o cu flori si frunze din ciocolata...
... dar asta este o alta poveste ;P...

Deocamdata va las sa savurati o felioara...
Pofta buna!

6 comentarii:

ce frumos arata si ce frumos ai ornat-o! :*

Emily este una dintre prajiturile noastre preferate ;)
Este foarte usor de facut si are un aspect...!!!
Am sa scriu un articol si despre decoratiunile pe care le-am folosit la ornat. Nici ele nu se fac prea greu ;)

Arata minunat.Esti mare maestra.
Te pup cu drag si-ti doresc o zi faina.

Draga mea Yvonne, ma faci sa rosesc ;)
O seara minunata!

Am facut si eu odata o prajitura sah ,este foarte buna,si frunze mai fac,dar mai rar.Aceasta a ta arata foarte frumos.O zi buna.

Multumesc DiaMar :)
Bine ai venit la mine pe blog ;)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More