Textul și pozele sunt originale.
Pregătirea blatului:
8 ouă,
8 linguri zahăr tos,
4 linguri ulei,
1 plic praf de copt,
un vârf cuțit de sare,
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar,
16 linguri (ușor scuturate) cu făină 000.
Pregătirea blatului:
8 ouă,
8 linguri zahăr tos,
4 linguri ulei,
1 plic praf de copt,
un vârf cuțit de sare,
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar,
16 linguri (ușor scuturate) cu făină 000.
Amestecăm în gălbenușuri o lingură de spumă de albuș iar apoi
(cu ajutorul lingurii) încorporăm toate gălbenușurile în albușuri.
Amestecăm cu grijă - nici încet nici prea tare...
albușurile se vor lăsa exact cât au ele de gând să se lase :)
(cu ajutorul lingurii) încorporăm toate gălbenușurile în albușuri.
Amestecăm cu grijă - nici încet nici prea tare...
albușurile se vor lăsa exact cât au ele de gând să se lase :)
Adăugăm făina cernută împreună cu bicarbonatul și praful de copt.
Nu puneți toată făine deodată! Uneori, este nevoie de mai puțină făină.
De aceea păstrați câteva linguri și mai adăugați dacă este nevoie la final.
Aluatul obținut trebuie să curgă greu (consistența unei smântâni groase).
Nu puneți toată făine deodată! Uneori, este nevoie de mai puțină făină.
De aceea păstrați câteva linguri și mai adăugați dacă este nevoie la final.
Aluatul obținut trebuie să curgă greu (consistența unei smântâni groase).
Îmbrăcați o formă rotundă (D=23cm) cu hârtie de copt și turnați aluatul în tavă.
Nivelați, apoi coaceți la foc mic (treapta 2 din 8) aprox. 50 de minute...
Nivelați, apoi coaceți la foc mic (treapta 2 din 8) aprox. 50 de minute...
Când este copt, blatul trebuie să fie auriu și să treacă testul scobitorii.
Lăsați blatul să se răcească, timp în care...
... pregătim merele astfel:
1 kg de mere (Jonathane de preferință) le spălăm și apoi le curățăm de coajă,
le scoatem mijlocul și le tăiem felii de 0,5 cm grosime...
Lăsați blatul să se răcească, timp în care...
... pregătim merele astfel:
1 kg de mere (Jonathane de preferință) le spălăm și apoi le curățăm de coajă,
le scoatem mijlocul și le tăiem felii de 0,5 cm grosime...
... și le punem într-un sirop făcut din
0,5 l vin demidulce (eu folosesc Grasa de Cotnari),
0,5 l apă,
0,5 kg zahăr și
două bețe de scorțișoară.
Punem merele în siropul clocotit și continuăm fierberea max. 5 minute.
Merele trebuie să se înmoaie dar să își mențină forma deci
stați cu ochii pe ele!
Turnați merele într-o strecurătoare și păstrați siropul format într-un castron
deoarele îl vom folosi la însiroparea blatului.
Câtă vreme se răcesc merele...
0,5 l vin demidulce (eu folosesc Grasa de Cotnari),
0,5 l apă,
0,5 kg zahăr și
două bețe de scorțișoară.
Punem merele în siropul clocotit și continuăm fierberea max. 5 minute.
Merele trebuie să se înmoaie dar să își mențină forma deci
stați cu ochii pe ele!
Turnați merele într-o strecurătoare și păstrați siropul format într-un castron
deoarele îl vom folosi la însiroparea blatului.
Câtă vreme se răcesc merele...
Începem montarea tortului.
Presărăm nucă de cocos sau nucă măcinată pe fundul unei farfurii pentru tort.
(Astfel se împiedică lipirea tortului de farfurie iar felia se va lua mai ușor)
Punem prima parte de blat (cea de deasupra) cu coaja în jos.
Baza blatului o folosim la partea de sus a tortului deoarece aceasta are marginile
mai uniforme...
Presărăm nucă de cocos sau nucă măcinată pe fundul unei farfurii pentru tort.
(Astfel se împiedică lipirea tortului de farfurie iar felia se va lua mai ușor)
Punem prima parte de blat (cea de deasupra) cu coaja în jos.
Baza blatului o folosim la partea de sus a tortului deoarece aceasta are marginile
mai uniforme...
... însiropăm blatul cu 1/3 din siropul (rece) în care ați fiert merele
(sper că nu l-ați aruncat!) și așezăm deasupra jumătate din feliile de mere...
(sper că nu l-ați aruncat!) și așezăm deasupra jumătate din feliile de mere...
... așezăm a 2-a foaie de blat, însiropăm cu 1/3 din sirop și punem 1/3 din frișcă
apoi punem deasupra ultima felie de blat și o însiropăm.
Tortul poate fi servit și așa.
apoi punem deasupra ultima felie de blat și o însiropăm.
Tortul poate fi servit și așa.
m-am gândit să fac un decor din mere...
8 comentarii:
Vaaai, ce minunatie!! Cred ca ne-ai descalificat instant la concurs :) Imi place tare mult cum ai decorat tortul. Si cred ca e foarte gustos ;)
Anky ma bucur ca-ti place!
Este unul din torturile mele preferate.
Cat despre concurs, nu trebuie sa te descurajezi ;) Sanse avem fiecare!
O seara minunata!
Si mie imi palce fff tare cum l-ai decorat! Super! As vrea sa te invit daca ai placerea sa ni te alaturi la provocarea Dulce Romanie. Luna asta gatim cu pere sau vinete. http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/
Utzu - multumesc frumos pentru comentariu, vizita si invitatie :D
Spre rusinea mea, nu stiu nimic despre "provocarea Dulce Romanie"!
Ma informez si in functie de timp - ma conformez ;)
O zi buna!
Vaaaai,l ce frumos l-ai decorat! Foarte elegant, arata minunat.
Gustul, cu siguranta e la fel :)
Bravo!
Multumesc Anky!
un tort delicios.mult succes la concurs!
Multumesc Sarah :D
Trimiteți un comentariu