duminică, 6 decembrie 2009

Prăjitură pentru Moșul

Ingrediente:
2 căni ceai,
1.5 cană zahăr,
2 căni nuci,
14 linguri ulei,
10 linguri gem de prune,
2 lingurițe bicarbonat de sodiu,
coaja unei lămâi,
600-700 gr făină.

Dizolvați bicarbonatul de sodiu în ceaiul călduț.
Adăugați nucile tocate, zahărul, uleiul, gemul de prune și coaja de lămâie.
Adăugați făina, treptat și amestecați până obțineți un aluat de consistența celui pentru chec.

Turnați într-o tavă (25/35cm) îmbrăcată cu hârtie de copt și coaceți aprox. 40 de minute
în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit.

Lăsați să se răcească pe un gratar.
Când este complet rece, îndepărtați marginile, apoi tăiați bucați potrivit inspirației:
romburi, pătrate, dreptunghiuri sau semilune.
Pudrați cu zahăr vanilat sau glazurați cu zahăr pudră amestecat cu 1-2 linguri de ceai rece.

Câteva sfaturi:
*Ceaiul trebuie să fie mai concentrat.
*Alegeți o singură plantă pentru pregătirea acestuia
(mie personal îmi place cu ceai de tei, mentă sau fructe de pădure).
*Ceaiul poate fi înlocuit cu cafea.
*Zahărul poate fi înlocuit cu miere sau cu zahăr brun.
*Nucile au gust mai bun dacă le țineți câteva minute în cuptorul cald.
*Jumătate din cantitatea de nuci se poate înlocui cu stafide sau alte fructe uscate sau confiate.
*Ca să se simtă mai bine aroma ceaiului, reduceți cantitatea de coajă de lămîie sau renunțați la ea!
*Lăsați prăjitura să se răcească bine, pe un grătar.
*Tăiați-o numai după ce este răcită complet.


Este un desert delicios ce poate fi servit în dupăamiezile friguroase,
alături de o ceașcă cu ceai sau cafea fierbinte!
Și bineînțeles, în compania Moșului :D

Post ușor si sărbători cu bine!

2 comentarii:

Buna Alina.
Am gatit si eu reteta ta.
te invit pe blogul meu sa vezi cum a iesit:
http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/12/prajitura-pentru-mosulde-post.html
Multumesc pentru reteta :).
Hugs,
Alina.

Ma duc sa ma servesc cu o prajiturica pana nu mi-o iau altii inainte :))

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More