vineri, 2 octombrie 2009

Pâine cu cartofi, ouă şi cârnaţi


Ingrediente:
500 gr făină (000),
apă,
300 gr cartofi,
1 lingură rasă sare,
20 gr drojdie de bere,
1 linguriţă zahăr,
3 linguri lapte praf,
4 cârnăciori subţiri (în maţ),
2 ouă fierte (tare).

Fierbeţi cartofii în coajă şi lăsaţi-i să se răcească. Desfaceţi drojdia într-o ceşcuţă cu apă în care aţi dizolvat zahărul. Puneţi 1 lingură de făină şi omogenizaţi. Lăsaţi să crească într-un loc călduţ.

Între timp, curăţaţi cartofii de coajă şi daţi-i pe răzătoarea mare.

Amestecaţi făina cu sarea şi laptele praf.
Adăugaţi drojdia crescută şi omogenizaţi. Puneţi cartofii raşi.
Turnaţi câte puţină apă şi frământaţi până cand obţineţi un aluat legat care nu se mai ţine de mână.
Frămânataţi-l 10-15 minute şi apoi lăsaţi-l să crească aprox. 1 oră.


Cât creşte aluatul, fierbeţi 3 ouă, le curăţaţi de coajă şi le tăiaţi în jumătate.
Spălaţi cârnaţii şi îi ştergeţi cu un şervet uscat.

Întindeţi din aluat, o foaie care să aibă lungimea tăvii de copt.
Aşezaţi pe foaie jumătaţi de ou şi cărnăciori, apoi rulaţi foaia...

...aşezaţi-o într-o tavă de cozonac, îmbrăcată cu hârtie de copt.
Lăsaţi să mai crească şi în tavă 30 de minute...

Puneţi tava în cuptorul preîncălzit şi coaceţi la foc potrivit aprox. 1 oră.
Încercaţi dacă aluatul este copt, cu ajutorul unui beţişor lung şi subţire.
Când acesta iese curat din pâine înseamnă că aluatul este copt.

Scoateţi pâinea din tavă şi cât timp este fierbinte, ştergeţi-o cu palmele udate cu apă rece,
apoi înfăşuraţi-o repede într-un şervet de bumbac şi lăsaţi-o aşa până când se răceşte.

După răcire, păstraţi pâinea înfăşurată în şervetul de bumbac şi într-o pungă de plastic.
Aşa va rămâne proaspătă câteva zile.


Se poate servi caldă sau rece, este un excelent mic dejun alături de un ceai aromat
sau poate fi luată în excursie sau de ce nu, în pacheţelul pentru şcoală sau serviciu.


Spor la lucru şi poftă buna!

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More