luni, 15 iunie 2009

Tort cu fructe (fara foc)

Ingrediente pentru foi:
100 gr fulgi de grau,
100 gr fulgi de porumb,
150 gr stafide,
200 gr miez de nuca macinat,
100 gr capsune,
100 gr cirese,
2 piersici (din compot),
300 ml sirop din compot,
1 fiola esenta de rom.

Ingrediente pentru crema:
1 pachet de unt (80% grasime),
1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie,
150 gr miez de nuca macinat,
1/4 lamaie.

Pentru decor: fructe proaspete.


Stafidele se aleg, se spala in cateva ape, se sterg de apa
apoi se pun intr-un borcan impreuna cu esenta de rom.
Miezul de nuca se alege de eventualele coji,
se spala in cateva ape caldute, se scurge bine de apa
si se lasa pe un blat de lemn sa se zvante foarte bine,
dupa care se macina.
Capsunele se spala sub jet de apa rece, se curata de codite
si se taie cubulete de aprox. 0,5 cmc.
Ciresele se spala sub jet de apa rece, se curata de codite
si de samburi si se taie in sferturi.
Piersicile se taie cubulete de 0,5 cmc.


Se amesteca fulgii de grau cu fulgii de porumb, stafidele,
fructele taiate cubulete si miezul de nuca macinat.
Peste acest amestec se toarna siropul de la compot
si se amesteca lejer.
Se acopera cu folie alimentara
si se tine la frigider cateva ore.


Untul rece se preseaza de peretii unui castron - cu ajutorul
unei linguri de lemn - pana cand se elimina excesul de apa.


Apoi se bate impreuna cu zaharul
pana cand devine cremos si creste in volum.
Lamaia se spala si se macina in blender
- impreuna cu coaja -...


... se incorporeaza lamaia apoi miezul de nuca macinat...

Asamblarea tortului:
Presarati miez de nuca macinat pe platou
- ca sa se desprinda usor felia de tort...


Compozitia pentru foi se imparte in doua.
Din jumatate, se aranjeaza (pe platou) un strat, care
se repartizeaza uniform si se preseaza usor ...


... se intinde deasupra jumatate din crema de unt,
apoi a 2-a jumatate de compozitie pentru foaie apoi...


... se imbraca tortul cu restul cremei de unt...

... se decoreaza dupa inspiratie, cu fructe proaspete,
aranjate cat mai estetic.



Se tine tortul la rece cateva ore, ca sa se
combine aromele iar crema de unt sa se intareasca.


Spor la lucru si pofta buna!










4 comentarii:

Alina felicitari!!! e inedit tortuletul tau...de decor nu mai vorbesc e superb!!!
Multe pupice
Lory

Multumesc, Lory! Pe langa faptul ca este plin de vitamine, are un gust si un miros greu de uitat... si nici nu-ti dai seama ca nu are blatul copt... :)

O adevarata arta comestibila. Aspectul impresionant, inspiteste pofta de a savura cea mai delicioasa arta care ati inspira gusturile. Sant convins ca aspectul original e insotit de un gust pe masura.

Andrei_Mihai ma bucur ca-ti place aspectul tortului! Intotdeauna am fost de parere ca mancarea se mananca mai intati cu ochii, dar te asigur ca si gustul este deosebit de bun si mai are marele avantaj ca se face repede si foarte usor! :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More