miercuri, 27 mai 2009

Tort cu mere


Aceasta este varianta mea de tort cu mere.
Va asigur ca se face usor... tocmai de aceea
am facut si o multime de poze, care sa va ajute
in parcurgerea etapelor de preparare.
Despre gust, va las sa hotarati singuri...

Ingrediente:

1 kg mere

Pentru blat:

6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
4 linguri ulei,
o fiola esenta de vanilie,
1 plic praf de copt,
1 lingurita otet.



Pentru sirop:

3 cani vin alb demidulce,

1 cana apa,

1 cana zahar,

zahar vanilat,
2 bete scortisoara,
1 lingurita pulbere de scortisoara.

Pentru frisca:
1 kg smantana 25% grasime,

1-2 plicuri zahar cu aroma de vanilie.


Pentru decor:

fructe proaspete sau congelate,
colorate divers.


Curatati merele de coaja si de seminte apoi
taiati-le in felii de aprox. 0, 5 cm grosime.


Amestecati merele cu zahar vanilat
si cu pudra de scortisoara.


Fierbeti un sirop din vin, apa, zahar si betele de scortisoara.
Cand clocoteste, puneti merele si fierbeti inca 5 minute.

Lasati sa se raceasca apoi puneti fructele la scurs
intr-o strecuratoare.
Colectati siropul - il vom folosi la insiropatul blatului.


Cat timp se scurg fructele, pregatiti blatul.

Separati albusurile de galbenusuri.

Bateti albusurile spuma tare cu zaharul.

Amestecati galbenusurile cu vanilia si uleiul. Stingeti
praful de copt cu otet si amestecati cu galbenusurile.


Incorporati compozitia de albus in cea de galbenus
si adaugati faina proaspat cernuta.


Turnati aluatul in forma rotunda (24cm),
antiaderenta, neunsa dar cu hartie de copt la baza.


Coaceti 40 de minute in cuptor preincalzit, la foc mic.
Lasati sa se raceasca in tava.

Cat timp se raceste blatul bateti frisca.

Puneti smantana rece intr-un vas mai inalt.
Bateti cu mixerul la viteza mica pana se inmoaie.
Mariti viteza si bateti energic
pana paletele mixerului lasa urme evidente.


Adaugati zaharul si mai bateti 2-3 minute.
Pastrati la frigider pana la intrebuintare.

Blatul bine racit....

... il taiati pe orizontala...

... in trei felii.

Apoi, asezati o felie de blat pe farfurie si
o insiropati cu 1/3 din siropul in care au fiert merele...


... asezati jumatate din mere deasupra...


... apoi puneti 4-5 linguri cu frisca.
Procedati lafel cu urmatoarea foaie.


Asezati deasupra ultima bucata de blat si
insiropati-o cu ultima treime de sirop.


Imbracati tortul cu restul de frisca si decorati-l
cu fructe proaspete sau congelate, divers colorate.
Puneti la frigider cateva ore - de preferat peste noapte -
ca sa se raceasca bine si sa se aseze aromele.


Se taie cu ajutorul unui cutit bine ascutit,
cu lama lunga si subtire.


Pofta buna!



0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More