vineri, 15 aprilie 2011

Ouă colorate natural


Se folosesc ouă proaspete, cu coaja netedă și necrăpată,
de preferat din cele ecologice.
Acestea se spală cu apă călduță în care am pus câteva picături de
detergent de vase.
Se limpezesc cu apă rece și se așează înt-o oală, pe un singur rând.
Se acoperă cu apă rece și se pune oala pe foc mic.
De când încep să iasă aburi, mai lăsăm oala pe foc încă 20 de minute,
fără să clocotească. După care putem proceda la colorarea ouălor.

Pentru 10 ouă, avem nevoie de cojile de la 2 kg de ceapă albă sau roșie,
1 l apă (plată sau de ploaie),
o lingură sare grunjoasă,
o lingură oțet.

Cojile uscate de la ceapă, se înmoaie în apă, de cu seară.
A doua zi se pun la fiert, la foc mic, până volumul lichidului scade la jumătate.
Se strecoară lichidul apoi se adaugă sarea și oțetul.
Se toarnă lichidul obținut peste ouăle fierbinți.
Folosiți un vas mai înalt pentru ca lichidul să acopere ouăle în totalitate.
Lăsați ouăle la vopsit câteva ore.
Culorile obținute vor fi de la gaben-ocru până la roșu-cafeniu
în funcție de calitatea și culoare cojilor de ceapă și de timpul de vopsire.

Pentru ouă de culoarea albastru-turcoaz,
folosim același procedeu dar înlocuim cojile de ceapă,
cu varză roșie, toacată mărunt, pe care o pregătim asemeni cojilor de ceapă.

Spor la lucru și
Sărbători cu bine!


2 comentarii:

Multumesc mult pentru postare, vreau sa vopsesc ouale natural anul asta si chiar ma gandeam cata coaja de ceapa sa pun :)

Mihaela trebuie sa verifici din cand in cand culoarea - sa nu devina cafenii!
Spor la gatit si sarbatori cu bine!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More