duminică, 21 februarie 2010

Ciorbă de potroace

Ciorba de potroace – o rețetă tradițională românească,
deasă și acră numai bună de trezit mințile adormite de aburii și oboseala
unei petreceri care s-a întins până în zori.
Această ciorbă este nelipsită după cumetrii sau nunți -
udate din belșug cu răchie și tulburel
și contribuie la succesul unei petreceri reușite.

În principiu avem nevoie de:
măruntaie - pipote și inimi de la o curte de păsări (aprox. 800gr),
o poală de rădăcini (țelină, morcovi, pătrunjel),
vreo trei cepe rămase pe funia împletită as’toamnă,
o mână de orez (4 linguri),
câteva roșii bine coapte,
1 cănuță cu bulion de roșii,
o mână de verdeață proaspăt culeasă (leuștean și pătrunjel),
un boț de untură,
ceva acreală – în cazul nostru: 1 plic bors maggi,
sare după gust.

Pentru varianta dreasă:
2 gălbenușuri de la ouăle găinilor care au scăpat de la sacrificare
și cotcodăcesc fericite în poiată,
o ulcică cu smântână proaspăt adunată de la oalele cu lapte parcate în beciul răcoros,
aceiași verdeață adunată din gradina - musai bio –
numai că de data asta înlocuim leușteanul cu mărar.

Acuma, că tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curățăm măruntaiele de pasăre, le opărim și le punem la fiert în apă cu puțină sare.
Curățăm spuma și ștergem pereții oalei cu un șervet curat umezit cu apă rece.
Cât fierb măruntaiele, curățăm ceapa și o tocăm cubulețe.
Rădăcinile le spălăm, le curățăm apoi le tocăm cum altfel decât cubulețe.
După ce măruntaiele au fiert pe jumătate adăugăm zarzavatul.
Lăsăm să clocotească împreună, voios, preț de jumătate de ceas,
apoi adăugăm orezul ales, spălat și opărit.

Când orezul e fiert, adăugăm roșiile curățate de coajă și tăiate mărunțel,
pasta de tomate și untura – ca să aiba ciorba steluțe și fiertura să fie ademenitoare.
După alte câteva clocote sărăm după gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leușteanul ales, bine spălat și tocat mărunt și stingem focul.
Lăsăm oala acoperită cu capac - să se potolească fiertura.


Când punem blidul pe masă, presărăm cu pătrunjel verde tocat.


Dacă ne place ciorba dreasă – “á la grec” – cum zic cunoscătorii
- trebuie să procedăm așa:
Amestecăm gălbenușurile cu smântâna.
Tragem oala de pe foc.
Subțiem amestecul de gălbenușuri cu puțină ciorbă apoi turnăm totul în oală.
Acoperim cu capac și lăsăm fierbințeala fierturii să rezolve ultimele amănunte.
De astă dată, când punem ciorba pe masă, presărăm cu mărar.

Și dacă distracția a fost maximă vă las să alegeți blidul care vă place!

Poftă bună!!!

10 comentarii:

Ce prezentare superba Alina.Minunata.N-am cuvinte.Iar ciorba arata asa de bine.

Multumesc draga mea :)
Te invit la masa :P

Foarte bine arata!Este,desigur una din ciorbele mele preferate.Urmaresc cu multa placere retetele expuse de tine Alina(chiar daca fotografiile de aici ma fac mereu sa salivez)si chiar incep sa ma pricep si eu,asa un pic...

O seara si o saptamana minunata si mult succes pe mai departe!

Mi-ai facut o pofta de ciorba, imi aduce aminte de copilarie si de ciorbica facuta de mama.

Daniela, poftim la masa - ca sa-ti treaca pofta :P
O zi buna si te mai astept in vizita :)

spre rusinea mea de cand m-am casatorit,n-am facut niciodata ciorba.vreo 5 ani au trecut..deh sotul nu-i invatat cu ciorba ca nu a mancat la mama lui asa ceva.ciorbita ta arata minunat.dai si mie sa gust?

Sarah, te rog sa te servesti :)
Nici la noi nu se prea mananca ciorbe, dar din cand in cand tot mai fac cate o oala :P
Trucul meu este sa fac putina ca sa nu se plictiseasca nimeni ;D

prezentarea ta a fost grozava, fotografiile la fel, am vazut.... am simtit....mi-am amintit...de tinerete....
iti multumesc alina

Ma bucur ca ti-a placut, Lucia!
Te mai astept sa citesti si alte povesti legate de pasiunile mele ;)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More