joi, 2 iulie 2009

Gem de caise


Caldurile verii ma duc intotdeauna cu gandul
la frigul iernii... Si pentru ca era imposibil sa ratez
sezonul caiselor, am incercat sa pastrez ceva din
parfumul si culoarea acestor minunate fructe, ferecat in
borcane pitite apoi cu grija la racoarea camarii,
in asteptarea cucoanei ierni...


Gemul se prepara din fructe bine coapte, pe care le
curatati de samburi si le taiati in sferturi...

... apoi le presarati cu jumatate din cantitatea de zahar
(la 1 kg de fructe curatate - 300 gr zahar tos)
si le lasati pana a 2-a zi la frigider, ca sa-si lase zeama...

... le fierbeti la foc mic amestecand din cand in cand.
Cand incepe sa capete consistenta, se adauga restul de
zahar si se mareste focul amestecand continuu
pana se topeste zaharul. Se fierbe pana se ingroasa.
Se pune pe o farfurioara o lingurita de gem si se raceste.
Cand gemul este gelatinos si sta gramajoara
- fara sa se intinda- inseamna ca este gata.

Se pune fierbinte in borcane proaspat spalate si
bine uscate, se pun capace si se lasa borcanele
sa se raceasca, sprijinite in capac. Borcanele bine racite
se pun la pastrat la loc intunecos si rece,
pana la utilizare...

... se foloseste la micul dejun alaturi de o cana de lapte...
... sau pur si simplu cu un pahar de apa rece...
... sau pentru umplerea fursecurilor, a ruladelor...
... sau in sosurile pentru carnea de pui...

Spor la lucru si pofta buna!

2 comentarii:

uuuu! Sa-nteleg ca mananc sambata!?:D

Daca vii acasa, da! Daca nu, iti trimit duminica :P

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More